Můj nejnovější příspěvek na aer.phorum.cz:
Pan Schlimbach to do
textu reformy nakreslil takto:
Ten multiplikátor sice
je přesný, ale skutečný objem peněz v systému nikdy nedosáhne
rezervy*multiplikátor, je to pouze
horní mez. Na obrázku pan Schlimbach píše, že ze 100 000,- Kč lze v bankovním systému udělat až 5 000 000,- Kč, jenže to nemá pravdu, vytvoří se ve skutečnosti
dluhy v celkovém součtu za 5 000 000,- Kč, jenže s cykly, takže Adam dluží 1 000 000,- Evě, ta dluží 1 000 000,- Josefovi a ten 1 000 000,- Adamovi - to je celkem 3 000 000,- dluhů, ale
když si je vzájemně splatí, tak okamžitě přestanou existovat!
Jirko Sinep napísal:
podla mna multiplikátor je že banka požiciava peniaze ktoré v skutocnosti nemá, vytvára tak nové peniaze, ktoré raz tak ci tak bude musiet CB vytlačit
Tak to je zase podle mého chybná interpretace, leč
konspirátorsky velmi rozšířená. Peníze (neboli dluhy) v tomto systém
nejsou nijak kryté, ale jejich celkové množství je udržováno tak, aby rostlo přibližně o 2% ročně - o to se právě starají centrální banky, u nás ČNB, tím, že mění PMR (to dle první citace udělala Čína, aby udržela inflaci) a případně použije další z již zmiňovaných měnově-politických nástrojů (včetně obchodování s cennými papíry - to slouží k
jemnému dolaďování).
Banky půjčují půjčené a
bez systému frakčních rezerv a kapitálové přiměřenosti by mohla ta banka těch vkladových 100 000,- půjčit kompletně, což by mohlo jít jako další vklad a zase býti půjčeno, takže naopak
bez frakčních rezerv by oběm peněz rostl nekontrolovatelně (hyperinflace). To však pouze za současného pravidla, že lze půjčovat i běžné vklady (vybratelné kdykoliv), nikoliv pouze termínované (závazné, které nelze jen tak vybrat).
ČNB tedy v žádném případě nemusí dotisknout všechny ty
peníze, protože to jsou dluhy a ty mají být spláceny. Vedle nich tak vznikají další a celkové množství všech dluhů (pozor: vzájemných! jsou v tom cykly) je vždy maximálně
rezervy*multiplikátor. ČNB ví přesně, kolik je u ní rezerv, takže taky ví, jaké je celkové množství dluhů neboli elektronických/virtuálních peněz.
Přiznám se, že jsem to dlouho taky nechápal a podléhal jsem těm konspirátorským poplašným zprávám, ale dnes, po tom, co jsem si dal tu práci a dohledal zdroje, prozkoumal, jak to vlastně funguje, tak musím uznat, že ten
systém peněz není špatně.
Špatně je pouze nízká kapitálová přiměřenost a riskantní úvěry a investice (nevratné).